Rabab Amidane: "När jag var liten hade jag ingen aning om att Västsahara var ockuperat"

8:47 min

Precis nedanför Marocko på den afrikanska västkusten ligger Västsahara, ett land som varit ockuperat under en lång tid.

Enligt FN är ockupationen olaglig, men ändå fortsätter den och ännu har inga länder i väst erkänt staten Västsahara.

40 år senare bor runt 160 000 västsaharier fortfarande kvar i olika flyktingläger. Rabab Amidane är född och uppvuxen i Västsahara och har i tio års tid engagerat sig för att Västsahara ska bli självständigt.

– När jag växte upp var det väldigt svårt att förstå att det fanns en konflikt. Mina föräldrar levde under ockupationen där många dödades och skickades iväg till Algeriet. Så de har varit rädda för att berätta vad som verkligen har hänt. Det var först när jag var runt 20 år som jag insåg att det var något som inte stämde.

Vad hände då?

– Det var en mycket märklig känsla när jag insåg det. Jag insåg att jag inte haft någon vanlig uppväxt,  allt var väldigt kontrollerat och det var alltid soldater överallt.

"Det är svårt att prata om vad som hänt utan att bli torterade eller dödade"

Rabab Amidane började med att resa runt i världen för att berätta om situationen i sitt hemland. Något som innebar så stora svårigheter att hon under ett besök i Sverige 2009 tvingades stanna då det var allt för farligt att åka hem.

– Det är svårt för oss att prata om vad som hänt utan att bli torterade eller dödade. Min yngre bror fick 5 års fängelse för att han var med i en demonstration. Och min familj har råkat illa ut på grund av mitt engagemang. Det finns de som fortfarande kämpar för självständighet på plats, men det är mycket svårare eftersom de som demonstrerar osv skickas till fängelse.

Varför vet resten av världen så lite om vad som händer i Västsahara?

–  I Marocko finns det tre saker man aldrig talar om, islam, kungen och Västsahara. och för dem finns inte Västsahara utan det är en del av Marocko. Myndigheterna har alltid försökt blockera den här nyheten, och man skickar ofta ut journalister.

Hur ser framtiden ut för dig och ditt engagemang?

Jag vill fortsätta arbeta för ett självständigt Västsahara och framförallt stoppa expolateringen av alla naturresurser. Jag vet att Marocko söker efter olja i landet och en sådan upptäckt hade varit förödande för oss.