Kyckling och massor med vitlök

1 stor kyckling, 1½ kg
salt
svartpeppar
2 kvistar färsk rosmarin eller ½ tsk torkad
2 kvistar färsk timjan eller ½ tsk torkad
2 selleristjälkar, grovt hackade
bladpersilja, hackad
40 vitlöksklyftor med skalet på
olivolja

En kyckling tillsammans med mängder av vitlöksklyftor. Har man inte ätit den här rätten kan det nog vara svårt att föreställa sig vad det ska smaka. Men det smakar inte vitlök på det där starka sättet. I Provence kallas vitlök för fattigmanstryffel och det förstår man här. Vitlöken blir oerhört mild och mjuk. Kläm det goda moset ur skalet och bred på en skiva bröd.

Värm ugnen till 220˚. Salta och peppra kycklingen på in- och utsida. Fyll kycklingen med hälften av örterna och hälften av sellerin, all persilja och 4-5 vitlöksklyftor. Klappa in olivolja på utsidan av kycklingen. Lägg den i en ugnssäker gryta. Lägg resten av örterna, sellerin och vitlöksklyftorna runt. Salta och peppra och ringla över lite olivolja. Lägg locket på grytan och sätt in i ugnen tills kycklingen är färdig, ca 1 timme och 45 minuter. Lägg upp på ett serveringsfat tillsammans med vitlöksklyftorna. Sila grönsakerna och servera skyn till. Rosta ett gott lantbröd att breda vitlöksmoset på.