Butiksägare lurade kunder på pengar

En butiksägare i Uppsala har i dag dömts för bedrägeri. Mannen som är i 40-årsåldern lurade sina gamla kunder på tusentals kronor genom påhittade köp.

Butiksägaren var skuldsatt och behövde pengar. I kassasystemets kortapparat hittade den i dag 42-årige mannen en möjlighet där han kunde komma åt kundernas fulltständiga bankkortsuppgifter.

En dag 2012, när butiksrörelsen lagts ned, skred mannen till verket och började göra påhittade köp på sina tidigare kunders bekostnad. Det började med ganska blygsamma tvåsiffriga belopp. Sen drog det i väg och handlade om några hundralappar. Men det finns också kunder som blivit av mer 12 000 kronor. Till slut sprack alltsammans och polisanmälningarna mot mannen började dugga tätt. Sommaren 2013 tog polisen kontakt med mannen som erkände på direkten.

Det rör sig om 527 påhittade köp till ett värde av nästan 240 000 kronor. Och det är många som råkat illa ut listan över målsägande uppgår till drygt 250 personer, män och kvinnor i hela landet, men dom allra flesta bosatta i Uppland

Det systematiska agerandet gör att Uppsala tingsrätt finner honom skyldig till bedrägeri. Påföljden bli villkorlig dom och 100 dagsböter. 42-åringen ska också betala tillbaka pengarna till alla bedragna kunder.