Grekland backar om eurolånen

2:08 min

Listan med vad Grekland är berett att göra för att få sitt nuvarande stödprogram förlängt med fyra månader innehåller flera överraskningar:

Grekland lovar bland annat att minska antalet departement från 16 till 10, vilket får anses som en drastisk neddragning. Man vill också kraftigt minska de förmåner som grekiska parlamentledamöter och regeringstjänstemän har, vilket har varit väldigt kritiserat i Grekland.

Fler nyheter på listan, som publiceras i den brittiska tidningen Guardian,  handlar om att man vill införa ett upphandlingssystem av svensk modell, för att effektivisera och minska korruptionen.

Vidare vill Grekland införa ett system med matkuponger för de fattigaste, kombinerat med ett säkerhetssystem så att det inte ska kunna missbrukas.

Listan ska nu diskuteras, i en telefonkonferens klockan två. Men enligt Staffan Sonning så syns det väldigt tydligt att den grekiska regeringen backat en hel del från sina vallöften.

De tar till exempel tillbaka löftet om att stoppa försäljningen av statlig egendom och backar ordentligt från löftet att omgående höja minimilönerna. Det ska bara göras försiktigt, gradvis och efter samråd med långivarna.