Viktiga pengar för företag

1:33 min

Fyra Gävleborgsföretag får nu möjlighet att växa och satsa på den utländska marknaden tack vare pengar från Ahlgrenska donationsfonden. Hittills har åtta företag fått dela på 1,3 miljoner.

Växbo Lin i Bollnäs, Svenska Aerogel i Gävle, JPS Teknik i Färila och Svensk Spissvärta i Söderhamn fick idag motta ekonomiskt stöd från Ahlgrenska donationsfonden.

Syftet med fonden är bland annat att främja företags satsningar på internationell handel. Växbo Lin siktar på den tyska marknaden berättar ägaren Hanna Bruce.

– Vi har redan satt igång och anlitat Business Sweden (sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden). Vi hade ett telefonmöte nu på morgonen och fick besked att vi har sju bekräftade kundmöten vecka 12! Då åker vi ned och besöker potentiella kunder.

Även JPS Teknik i Färila kommer att använda pengarna på export. Företaget som tillverkar sågenheter till skördaraggregat, alltså själva motorsågen på en skogsmaskin kommer att satsa på marknaden i Brasilien berättar VD:n Peter Sörell.

– Det är en begränsad marknad för de här produkterna och Skandinavien är för liten att leva på, så vi måste komma ut i hela världen.

Svenska Aerogel AB i Gävle tar fram isoleringsmaterialet aerogel på ett billigare och miljövänligare sätt än tidigare. Företaget har sedan starten 2010 växt från tre till tio anställda och har i dag en pilotproduktion med fyra produkter, plus ytterligare nio i utvecklingsfaser. Nu förbereder de en fullskalig tillverkning.

De kommer att använda pengarna till att anlita jurister i samband med avtalsförhandlingar.

– Utan de här pengarna hade det aldrig gått, säger Anders Lundström, vd för Svenska Aerogel.

Minsta företaget idag som fick pengar från Ahlgrenska donationsfonden var enmansföretaget Svensk Spissvärta i Söderhamn. Företaget drivs i tredje generationen av 20-årige Carl Sundqvist och pengarna får stor betydelse menar han.

– Det betyder jättemycket. Det kommer att utveckla framställningen av spissvärta. Pengarna kommer att gå till en doseringsanläggning som kommer att utveckla företaget oerhört mycket.