Politiker: lägg ner konsthallen i Alingsås

1:27 min

Alingsås konsthall bör läggas ner. Det föreslår Kultur- och fritidsnämndens miljöpartistiska ordförande Lena Klevenås trots att förslaget redan mött kritik. 

– Till grund för det drastiska förslaget är att vi har två miljoner kronor mindre än vad vi hade haft om det rödgröna budgetförslaget gått igenom, tycker Lena Klevenås MP.

– Vi ligger så lågt i resurser så det går inte att hyvla mer, utan någonting måste bort.

Folkpartisten Rolf Hedberg är även han ledamot i Kultur- och fritidsnämnden i Alingsås, och han tycker att en bättre lösning vore att behålla konsthallen, men istället försöka få in fler olika verksamheter i lokalerna.

– Själva rummet kommer att finnas kvar. Men att bara låsa det och inte ha några utställningar, det är vi inte för. Vi är inte på samma våglängd med detta drastiska förslag.

Alingsås konsthall har genom åren haft utställningar med konstnärer som Nathalia Edenmont och Andres Serrano, vilka väckte stor uppmärksamhet och betecknades som kontroversiella. Men både Lena Klevenås och Rolf Hedberg menar att den senaste tidens utställningar inte dragit tillräckligt stor publik.

Närmast väntar en utredning som beräknas vara klar i april, där Konsthallens framtid kommer avgöras. Anna-Britta Wahlström är ordförande i Alingsås konstförening, och en av dem som vill ha kvar konsthallen.

– Det är ju förskräckligt, man kan inte tänka sig det scenariot. Ifrån konstföreningens förslag, så vill vi ha hallen kvar och mycket mera!