Södertäljebor oroliga för anhöriga efter IS-attack

1:36 min

Det kommer uppgifter om att uppemot 100 kristna assyrier har kidnappats av IS i nordöstra Syrien under det senaste dygnet. Flera av de bortförda har släktingar i Sverige.

Södertäljebon Silvia Moshe är orolig för sin mammas kusin och hennes sex unga söner som har förts bort.

– Mamman och barnen hålls som gisslan just nu, i en skola. Det sägs att de är vid liv, att de bara hålls gisslan, men vi kan inte vara helt säkra på det för vi har ingen kontakt överhuvudtaget.

Det var i går som IS slog till mot ett tiotal assyriska byar längs med Khaburfloden i nordöstra Syrien. Både syriska och kurdiska soldater har under det senaste dygnet försökt bekämpa IS efter attacken.

Det är fortfarande oklart hur många som kidnappats, flera källor säger minst 90 personer men det är kaos i området och mycket svårt att få något grepp om situationen.

Vad som däremot är säkert är att flera av de kidnappade familjerna har anknytning till Sverige, säger Afram Yakoub som är ordförande på det assyriska riksförbundet:

– I nuläget vet vi att det är två familjer, men jag är väldigt säker på att det är fler. Det är väldigt många från det här området som är i Sverige, och det är många som nyligen har kommit därifrån.

Området som attackerats ligger i al-Hasakah-provinsen. IS har varit närvarande i regionen en tid, men vissa byar har aldrig tidigare haft problem med jihadistgruppen, säger Silvia Moshe.

– Just i min by, som min mamma växte upp i, så var det lugnt. IS hade slagit läger i närheten, men inte gjort anspråk på byn. Fram tills igår.

Afram Yakoub som är ordförande på det assyriska riksförbundet säger att det fortfarande är mycket som man inte vet om omständigheterna: 

– De har separerat männen från kvinnorna och barnen. Kvinnorna och barnen har de fört till en skola i en av byarna och männen förde de till ett bergsområde i närheten. Det kan vara så många som 200 personer, men problemet är att det har uppstått kaos och det är ingen som riktigt vet.