Basket

Jämtland Basket kan behålla plats i basketligan utan kval

1:07 min

Trots en förlusttyngd säsong med enbart tre segrar ser bottenlaget Jämtland Basket ut att slippa kvala för att behålla sin plats i Basketligan.

Med sex matcher kvar ligger Jämtlands Basket i botten av tabellen i Basketligan och därmed på en kvalplats. Men för få superettanlag är redo att gå upp i en högre liga och nu lutar det mot att kvalet till Basketligan blir inställt.

– Det är både bra och dåligt, men jag tycker att det mestadels är sämre för ligan och svensk basket. Jag tror att det skulle vara bra med ett kval, samtidigt finns det alltid en risk när man går in i ett kval. Men jag tror även att det skulle vara bra för oss att få avsluta säsongen på ett positivt sätt, att få fortsätta tävla om något hela vägen ut, säger Torbjörn Gehrke, tränare i Jämtland Basket.

Basketligan är för första gången sedan i början på 90-talet öppen för kvalspel och i fredags gick anmälningstiden ut med hittills har bara ett superettanlag anmält sitt intresse och det är Malbas från Malmö och det innebär att kvalet förmodligen uteblir. Basketligan består i dagsläget av elva lag och eftersom den ska utökas till tolv lag kan det istället bli så att Malbas automatiskt flyttas upp om de får sin ligalicens beviljad. Torbjörn Gehrke tror det kommer dröja tills det bli aktuellt med kvalspel till Basketligan.

– Det är ett väldigt stort steg från basketettan, både ekonomiskt och spelarmässigt. Det är ett enormt kliv och jag tror att det kommer att ta flera år tyvärr, säger Torbjörn Gehrke, tränare i Jämtland Basket avslutningsvis.