Polisens grupp för nätbedrägerier riskerar försvinna

1:21 min

Polisens särskilda utredningsgrupp för it-brott och nätbedrägerier i Falköping är hotad. Inom kort väntas polisledningen fatta beslut om enheten ska finnas kvar.

Det var för drygt två år sedan som polisen i Västra Götaland införde en särskild satsning med nio poliser i Falköping som skulle jobba mot nätbedrägerier, bluffakturor och liknande it-relaterad brottslighet. Satsningen var från början tidsbestämd, och har förlängts tillfälligt.

Just nu pågår en utvärdering av verksamheten och inom ett par veckor ska beslut tas om enheten ska försvinna eller inte.

Kammaråklagare Boel Widenheim Eriksson har sin uppfattning klar:

– Deras resultat har varit väldigt bra eftersom de kunnat jobba ostört och systematiskt med den här sortens brott. De har kunnat se samband över landet mellan olika liknande brott till exempel, säger hon.

Senast i dag häktades en 22-årig man vid Skaraborgs tingsrätt i en utredning som görs av den här gruppen, och där Widenheim Eriksson är åklagare. Det handlar om en bedrägerihärva på försäljningssajten Blocket där fyra misstänkta tros ha lurat till sig runt 300 000 kronor - bland annat genom att lura folk att lägga handpenningar på minigrävare och liknande utrustning som aldrig funnits.

– Jag tror inte att vi kommer se samma resultat om utredningsgruppen försvinner, säger Boel Widenheim Eriksson.