Danmark

Kritik mot polisinsats i Köpenhamn

2:11 min

Nu riktas kritik mot polisens insats i Köpenhamn vid det arrangemang där en 55-årig man sköts ihjäl utanför kulturhuset Kruttunnan för lite mer än en vecka sen.
Det är två vittnen som träder fram anonymt i tidningen Politiken och de menar att polisens agerande var "under all kritik" och "enormt oseriöst".

Den svenske konstnären Lars Vilks, som polisen tror var målet för själva attentatet, säger att det är lätt att vara efterklok.

– Det är som en blixt från en klar himmel. Vi skulle kanske ha tänkt på att det fanns en förhöjd risk men jag har svårt att se att man kan göra en korrekt bedömning annat än i efterhand, säger han.

Två av poliserna satt med ryggen mot ingången och drack kaffe då den förmodade gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein riktade sitt automatgevär mot ingången till kulturhuset Kruttunnan och började skjuta. Detta enligt två anställda på kulturhuset som var på plats under angreppet den 14 februari.
Förutom de två poliserna fanns ytterligare fem poliser från svenska Säpo och danska säkerhetspolisen på plats. Alla befann sig dock inomhus och därmed bevakade ingen ingången utifrån, enligt vittnena. De uppger också att Lars Vilks, helt obevakad, stod ensam utanför kulturhuset strax innan arrangemanget, något Lars Vilks själv säger att han inte minns.

– Alltså de brukar ju följa med mig. När jag tar några steg så är det alltid någon som tar ett steg. Men jag tittar aldrig efter det, jag vet inte om någon tog steget ut och stod i bakgrunden. Det är väldigt svårt för mig att komma ihåg det, säger Lars Vilks.

Polisen såg debatten på kulturhuset som ett högriskarrangemang, men enligt de två vittnena betedde sig inte polisen så. Enligt vittnena satte till exempel en av poliserna inte på sig sin skottsäkra väst förrän efter att en av kollegorna blivit skadad vid skottlossningen. Polisen själv vill idag inte bemöta kritiken och säkerhetspolisen säger till tidningen Politiken att man inte kommenterar säkerheten vid den här typen av arrangemang. Även om Lars Vilks säger att han är nöjd med hur snabbt livvakterna förde honom i säkerhet, tycker han att det kan finnas anledning att fundera över om sju poliser på plats var tillräckligt.

– I och med den här händelsen så skulle man kanske säga att det kanske inte är det. Det är ju också fråga om hur man disponerar den personal man har och hur de är utrustade.