Papperslös i Skaraborg med en osäker framtid

1:33 min

Susannas man jobbar oftast sju dagar i veckan för 50 kronor i timmen. Men varken hon eller han finns i några officiella register. De är papperslösa - tillsammans med tiotusentals andra i Sverige.

De bor i Skaraborg och lever på skuggsidan utan att egentligen våga tro någonting om framtiden:

– Jag lever dag för dag. Jag vet vad jag har till i morgon, men inte längre än så, säger hon.

De papperslösa lever gömda från polisen och andra myndigheter mitt ibland oss i Skaraborg. Susanna tar hand om familjens små barn. Sin man ser hon sällan, han är runt i landet och jobbar oftast i Stockholm eller i Göteborg, där finns det en större svart arbetsmarknad för papperslösa.

– Han bygger i folks hus eller i deras trädgårdar,

De arbetar för löner och villkor som ingen annan skulle acceptera. Men den papperslöse har inget val. Han får vara glad för de jobb han får och kan givetvis aldrig begära garantier i förväg:

– Man kan aldrig fråga om lön eller ställa några krav, utan vara glad för att man har jobb.

Hon har flyttat många gånger under senaste åren, så sent som före jul ställdes hon och barnen med en dags varsel utan bostad. Hon har ofta ifrågasatt om hon verkligen gjorde rätt som lämnade hemlandet. Men alternativet är troligen ännu värre och för sina barns skull hoppas hon att till slut få stanna i Sverige. Hon hoppas att den nya lagstiftning som trädde i kraft i fjol ska hjälpa hennes familj att få stanna.

– Inga barn förtjänar att leva så här, säger hon.