I dag väntas ny EU-strategi för minskat beroende av rysk gas

2:32 min

EU-kommissionen väntas i dag lägga fram en strategi för hur unionen ska bli mindre beroende av rysk gas. För många länder i Central- och Östeuropa är nya vägar för den viktiga gasen välkommet.

Energifrågan har blivit aktuell efter det senaste årets allt sämre relation till Ryssland, inte minst efter den ryska annekteringen av Krimhalvön i mars förra året.

– Gasvägarna från öst till väst är ganska väl utbyggda. Kortaste vägen går från Ryssland genom Ukraina. Sämre är det med energivägarna från väst till öst, säger Attila Holoda, vd på energikonsultföretaget Aurora Energy i Ungern.

Ekot möter Holoda på Aurora Energys kontor i Budapest, där han visar gasledningarnas väg genom Europa på en karta. Bolaget köper 70 procent av dess naturgas från Ryssland, från Europa kommer i stort bara 30 procent.

– Om vi kunde bli bättre sammanlänkade med alla tillgängliga resurser, också de västerifrån, så kunde vårt beroende av Ryssland också minska, säger Holoda.

Hittills tycker Attila Holoda att EU mest har pratat om att göra sig, och inte minst länderna i öst, mindre beroende av Ryssland. Men särskilt mycket har inte gjorts menar han.

Kanske händer något nu när EU-kommissionen i dag väntas lägga fram sitt förslag på en ny europeisk energiunion med syfte att minska beroendet av rysk gas.

Efter förra årets annektering av ukrainska Krimhalvön och tidigare års gasbråk mellan Ryssland och det viktiga transitlandet Ukraina har frågan blivit allt viktigare för EU.

Enligt tyska tidningen Süddeutsche Zeitung förbereds bland annat en lag som kräver att varje medlemsland måste ha EU-kommissionens godkännande innan man skriver på nya gaskontrakt.

Frågan om den ryska gasen var ett av huvudämnena när Ungerns premiärminister Viktor Orban mötte Rysslands president Vladimir Putin i Budapest förra veckan.

Det nuvarande avtalet om gasleverans mellan länderna löper ut i år och under mötet diskuterades ett nytt leveransavtal.

Man pratade också om ett utlovat ryskt lån till Ungern på över 90 miljarder kronor för en utbyggnad av Ungerns enda kärnkraftverk, ett avtal som om det blir verklighet kommer att göra Ungern ännu mer beroende av Ryssland för sin energiförsörjning.

Enligt tidningen Financial times granskas nu kärnkraftsavtalet av EU för att se om det lever upp till unionens regler.

Men EU är inte enigt i frågan om hur skadligt det är med beroendet av rysk energi. Efter mötet med Vladimir Putin förra veckan sade Ungerns premiärminister Viktor Orban att det är naivt att tro att Europa skulle klara sig utan Ryssland som energileverantör.