
Restauranger certifieras som hälsosamma
Även restauranger kan få en nyckelhålscertifiering, att maten är nyttig. Hushållningssällskapet driver nu märkningen som Livsmedelsverket tidigare haft.
RÖSTA: Påverkas du av att restauranger är certifierade som nyttiga?
Precis som varor kan restauranger bli nyckelhålscertifierade. Det är Hushållningssällskapet som fått ta över uppdraget av Livsmedelsverket att driva Nyckelhålet vidare till restauranger.
Kerstin Kjersén är kallköksansvarig på den Krav-märkta Restaurang Astern i Borås och har märkt av det växande intresset hos människor att äta mer hälsosamt.
– Kunderna äter mycket av vår salladsbuffé. De äter också mindre kolhydrater i form av potatis och mindre av våra såser, säger hon.
Trots det ökade intresset för hälsosam mat menar Hushållningssällskapet att maten inte nödvändigtvis behöver bli tråkig vid en certifiering. Den innebär bland annat mindre socker, salt och fett i maten. Men också mindre andel kött på menyn, något som även påverkar miljön.
– Tvärt om, den maten blir mycket roligare! Det blir fler färger och mer smaker. Jag tror att det är vad den moderna människan vill ha. Vi lever ett annat liv idag. Vi är inte skogshuggare längre, utan sitter stilla och har ett kontorsarbete och då vill man ha lättare mat, säger Margareta Frost Johansson på Hushållningssällskapet.
Mikael Berglund Hveem är restaurangansvarig på Astern. Han vill veta mer om nyckelhålscertifieringen, men tror att det kan bli komplicerat för många restauranger att införa den.
– Det verkar svårt. Friheten för kockarna minimeras eftersom de kanske tvingas hålla igen på ingredienser. Kockarna vill få det att smaka så gott som möjligt. En certifiering kan begränsa den friheten, säger han.