Gunther (KD): Kravet på assimilering handlar om okunskap

1:18 min

I morse i Ekot uttalade sig KD-politiker öppet kritiskt och kategoriskt om invandrare. Men kravet på assimilering får inte gehör varken hos KD i Uddevalla eller hos partiledarkandidaten Penilla Gunther från Trollhättan.

I Ekot kan man bland annat höra Janis Salts, kristdemokratisk lokalpolitiker från Tyresö, som tycker att invandrare måste assimileras till den svenska kulturen. Uddevallabon och kristdemokraten Magnus Jacobsson är kritisk men säger att kristdemokrater knappast är ensamma om den typen av åsikter.

– Väldigt många av de kommunpolitiker jag träffar kan säga ”de borde bli mer som oss”. Så jag tror inte att mina kollegor runt om i landet är varken sämre eller bättre än några andra. Som parti är vi för integration och det får vi ha internutbildning om.

Riksdagsledamoten och partiledarkandidaten Penilla Gunther är inne på samma spår. Hon tror att den här typen av åsikter grundas i okunskap och berättar att partiet just nu arbetar med att förankra fakta om invandring och integration lokalt.

Hon hoppas att det ska förhindra fler uttalanden av en här typen.

– Det kan man väl hoppas. Så länge man kan läsa på och bli bättre rustad att ta diskussionen så är det jättebra. Men, handlar det om en attityd till andra människor och deras människovärde som inte stämmer överens med kristdemokratisk värdegrund är det en helt annat sak. Då måste vi diskutera det internt på väldigt mycket mer kraftfullt sätt.