BORÅS

Rike biskopen mötte flyktingar i Borås

7:42 min

Det blev ett möte mellan skilda världar när landets rikaste kyrkoledare Åke Bonnier samtalade med asylsökande i Hässleholmens kyrka.

Idag inledde biskopen i Skara stift, Åke Bonnier, sin visitation av församlingen i Borås på ett språkcafé med asylsökande i Hässleholmens kyrka.

Biskopen ligger på plats 82 på tidningen Veckans Affärers lista över landets rikaste personer, och håller med om att han har svårt att känna den nöd flyktingarna känner.

– Nej, det kan jag inte, och det tror jag inte du kan heller. Snacka går ju, men verkligen känna kan nog bara den som är i situationen, säger biskopen, som enligt Veckans Affärer är god för drygt två miljarder kronor.

– Det är en sanning med modifikation, säger Åke Bonnier. Pengarna är ärvda och intjänade under många år. Och de tillhör en familjeförmögenhet som vi förvaltar till nästa generation.

– Många skulle nog säga att det inte är förenligt med en kyrkans man att äga så mycket?

– Det får stå för dem i så fall. Jag menar att det är det, och jag försöker göra gott genom kyrkans kanaler, säger Åke Bonnier.

Biskopens visitation i Borås varar i fyra dagar och inbegriper såväl samtal med rapparen Dogge Doggelito som officiell pubafton på Bishops Arm's.

– Jag tar gärna en öl, säger Åke Bonnier. Och kom ihåg att det var munkarna som förde ut alkoholen till folket, allt med måtta är ok för kyrkan.

Visitationen sker vart sjätte år och är ett sätt för stiftet att titta över verksamheten i de olika församlingarna.
På fredag ska den sex man starka delegationen från Skara stift, med biskopen i spetsen, presentera förslag på vad som kan förbättras i Borås församling.