TV-film i Storbritannien väcker starka känslor

1:34 min

I Storbritannien ska granskningsmyndigheten Ofcom nu beslutat sig för att avgöra om en kontroversiell TV-film bryter mot landets medieregler. Filmen handlar om det brittiska missnöjespartiet Ukip som sedan en tid tillbaka går starkt framåt i opinionen.

TV-filmen Ukips 100 första dagar från den kommersiella TV-kanalen Channel Four har fått fler än 5000 anmälningar emot sig sedan den sändes för en dryg vecka sedan och ska nu granskas av den brittiska medieregleringsmyndigheten Ofcom.

Filmen handlar om missnöjespartiet Ukip, Storbritanniens självständighetsparti. Och vad som händer i en tänkt framtid efter vårens parlamentsval, då Ukip vinner valet och partiledaren Nigel Farage blir premiärminister.

Filmen beskriver bland annat hur poliser i hjälmar och skyddsvästar som rusar in på företag och genomför husrannsakan i jakt på illegala invandrare. Den beskriver kravaller på gatorna, massdeporteringar och hur Ukip-regeringen inför en ny helgdag i Storbritannien - den nationella stolthetsdagen.

Ukip går starkt framåt i opinionen med hjälp av sitt invandringskritiska budskap och kravet att Storbritannien ska lämna EU. Filmen är extra känslig, eftersom Storbritannien går till parlamentsval om drygt två månader.

Regleringsmyndigheten Ofcom är den brittiska motsvarigheten till Granskningsnämnden, men den har mycket mer omfattande befogenheter Ofcom skriver i ett uttalande, att den ska granska om filmen brutit mot reglerna om förolämpande material, missledande information och opartiskhet. Och dessutom mot reglerna om rättvisa och privatlivets helgd.