Tioåring får leta skola – pojken skrev "hjälp mig"

1:45 min

Rektorn på Frösakullskolan i Halmstad har anmält Migrationsverket till socialtjänsten. Rektorn säger att den tioårige pojken tvingas hantera skola och kontakt med myndigheter åt sig själv och sin familj.

– Pojken skrev "hjälp mig" i ett sms till en förälder på skolan, säger rektorn Chatarina Mardell och förklarar att tioåringen tagit kontakt med vuxna från Frösakullskolan.

– Föräldern fick reda på att familjen inte hade något busskort, ingen skola kunde ta emot dem, de visste inte vad de tillhörde och mamman hade ingen möjlighet att handla mat i närheten. I och för sig, de hade tak över huvudet och de hade värme, säger rektorn Chatarina Mardell som nu har gjort en orosanmälan till socialtjänsten.

Tidigare var pojken elev på Frösakullskolan, men tvingades hastigt att flytta tillsammans med sin mamma och två syskon till ett isolerat område i Fegen i Falkenbergs kommun.

Familjen vet inte var de ska vända sig, säger rektorn, som är orolig för sin före detta elev.

– Han får axla ett ansvar som en vuxen ska ta eftersom hans mamma inte kan någon engelska utan bara arabiska. Då ska han ta ansvar för din lillebror som ska in på förskola, säger rektorn Chatarina Mardell.

Barnen har inte tillgång till skola, säger hon, och nu måste pojken skriva in sig själv i skolan i Fegen och hitta rätt i samhället. Han och hans äldre bror är de enda i familjen som kan engelska.

– I Sverige har vi rätt att gå i skolan, det har inte fått tillgång till. Han har rätt att vara mätt i magen och känna en trygghet i att veta var han ska bo. Han ska inte behöva gå runt och vara orolig för att bli flyttad när som helst.

Tidigare bodde familjen i Frösakull, men då handlade om extra platser på boendet, som inte längre ingår i Migrationsverkets avtal. Därför har myndigheten flyttat flera asylsökande till andra delar av landet.

– Det enda jag begär att det ska vara en dräglig tillvaro för de här barnen. Att barnen ska flytta, det vet vi om, när man tar emot barn som inte har uppehållstillstånd. Men om man flyttar ett barn hux flux bör man åtmintone ha ordnat det för barnen där de landar.

Rektorn säger att pojken hade hunnit skaffa många vänner och det går bra i skolan. Att Migrationsverket behöver flytta på barnen kan hon förstå, men hon är kritisk till tillvägagångssättet.

– Det här är helt oacceptabelt. Det här är 2015 i ett välmående Sverige. Det finns väl ingen tioåring som ska behöva axla ett vuxenansvar, säger rektorn Chatarina Mardell.

Vi har sökt Migrationsverket för en kommentar, men har inte lyckats få något svar.