Sämre stämning vid enkönade gymnasieprogram

1:46 min

Gymnasieprogram där det är stor majoritet av pojkar eller flickor fungerar sämre än med mer blandade grupper, säger flera rektorer till P4 Stockholm.

Kicki Ekbom är lärare vid frisörprogrammet ST Eriks gymnasium i Stockholm där det går nästan enbart tjejer.

– Ja det kan bli väldigt tjafsigt eller att de bråkar om detaljer men tjejer är mer taskiga mot varandra, med ord men är det blandade grupper skärper de till sig och är mer rädda om varandra och skärper till sig på något sätt.

För en tid sedan kunde P4 Stockholm rapportera om en undersökning från Myndigheten för ungdoms och civilsamhällsfrågor. Den visar att ungdomar som tycker att det är viktigt att pojkar beter sig manligt och kvinnor beter sig kvinnligt löper större risk att använda sig av våld eller kränkningar jämfört med andra ungdomar. Gruppen anser inte att jämställdhet är viktigt.

P4 Stockholm har besökt tre gymnasieskolor i Stockholm, och där tycker rektorer och personal att det finns störst problem med våld och elakheter på program där det går en stor majoritet pojkar eller flickor.

Lidija Björkenblom är kurator på Kista gymnasium. Hon berättar att den stora majoriteten av killar på byggprogrammet gjort att tjejerna flytt skolan.

– Det har ju minskat antalet flickor här på skolan katastrofalt tycker jag. Flickorna säger att de tycker att språket är väldigt grovt liksom jargongen och bemötandet de fått.

– Det är mer tydligt på gymnasieprogram där man har huvudsakligen killar eller huvudsakligen tjejer, säger Mats Öblad som är rektor på ST Eriks gymnasium.

Emilie Strömberg går frisörprogrammet på Sankt Eriks gymnasium.

– Ja, det är ju mer drama när det bara är tjejer, det är ju alltid någonting.

– Eftersom vi är bara tjejer i den här klassen kan det ju bli så att det blir mycket bråk och det blir mycket drama, säger eleven Linnea Font.

Följ #unggranskning i sociala medier.