Giftiga ämnen på ananasodlingar - nu granskar Ica och Axfood sina leverantörer

1:33 min

Sveriges största matleverantörer ser nu över sitt sortiment efter att Naturskyddsföreningens släppt alarmerande rapporter om förhållandena på ananasplantager i Kenya och Filippinerna.

I matvaruhyllan vid konserverade frukter gömmer sig ananas från det multinationella företaget Del Monte. Produkter som nu får stark kritik.

– Att hitta ekologisk ananas är väldigt svårt av någon anledning. Men vi jobbar aktivt med att hitta det, säger Eva Röinger på Axfood som levererar varor till Hemköp och Willys.

Värst för arbetarna

Som P3 Nyheter kunde rapportera igår så har Naturskyddsföreningen granskat ananasodlingar i Kenya och Filippinerna och hittat en rad kemikalier som är förbjuda i EU.

Stickprovskontroller som Livsmedelsverket gjort visade att mängden kemikalier är under gränsvärdena för vad som är okej i EU. 

Alltså är kemikalierna inte i första hand värst för den som äter ananasen, utan drabbar framför allt de som arbetar på plantagerna. Och som P3 Nyheter tidigare berättat har barn som badat i närliggande floder fått svåra eksem och de som jobbar på odlingarna säger att de kräks och får andra problem efter att de har handskats med kemikalierna.

Livsmedelsföretagen granskar sortimenten

Axfood har främst ananas från sitt egna varumärke och de odlas i Thailand. Vissa av deras butiker har ett visst sortiment från Dole, men den ananasen odlas inte på någon av de plantagerna i Kenya eller Filippinerna som rapporten berör.

Coop uppger att dom också försöker ha ekologiska ananaser och ställer höga krav på sina leverantörer, men det är oklart om de kommer fortsätta sälja den aktuella ananasen.

ICA uppger att de tagit del av rapporten och nu går igenom sina leverantörer av färsk och konserverad ananas.

– Vi har bara hunnit kolla våra egna produkter och de kommer inte från de här plantagerna. Vår färska ananas köper vi från Sydamerika och vi har vår konserverade ananas kommer från andra delar av Asien, säger ICA:s pressekreterare Jenny Egeland.

ICA har ananas från Del Monte i sitt sortiment, men Jenny Egeland vill inte spekulera i hur ICA kommer gå vidare om det visar sig att den ananasen kommer från de aktuella plantagerna.