Jijnjevaerie

Granskare avsatt – sameby oroad

2:37 min

Den norska staten har valt att tillsätta en ny chef för en organisation som granskar norska Statskrafts vindkraftsetableringar på svensk sida – något som oroar Jijnjevaerie samebys ordförande.

Den internationella ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s norska kontaktpunkt arbetar sen 2012 med att granska de vindkraftsetableringar som norska Statskraft genomför inom Jijnjevaerie sameby på svensk sida.

Resultatet av granskningen väntades stå klart i veckan. På måndagen skulle Jijnjevaerie sameby träffa representanter för OECD, men mötet blev inte av. Istället valde norska staten att avsätta chefen för OECD:s norska kontaktpunkt, Hans Petter Graver, och tillsätta en annan person på tjänsten.

– Det var ju bokat och klart med flygbiljetter som dom skickade till oss på torsdagen. Sen avsattes dom på fredagen, så det måste ha gått väldigt fort det här, säger Jijnjevaeries ordförande Marianne Persson.

Graver har tidigare sagt att norska myndigheter undergräver FN:s och OECD:s etikarbete, men det norska utrikesdepartementets statssekreterare Bård Glad Pedersen, från partiet Høyre, menar att såna kritiska uttalanden inte anledningen till att Graver får sluta sitt uppdrag.

– Nej, det var det inte. Han har rätt att vara tydlig i sina budskap, men han har varit ledare för kontaktpunkten sen den inrättades 2011 och nu var hans fyraårsperiod slut och vi valde då att utnämna en ny ledare, säger Pedersen till NRK.

Till NRK säger den avsatte Graver att han var av uppfattningen att han skulle fortsätta på tjänsten i fyra år till, och att han inte tillfrågades om huruvida han ville fortsätta arbetet.

– Nej, jag har inte blivit tillfrågad om jag vill fortsätta. Det var inte varit någon dialog om det, säger Graver.

Oavsett anledningen till nytillsättningen, så är framtiden nu oviss för Jijnjievaerie sameby, menar Marianne Persson.

– Jag hade hoppats att vi kunde påverka framtiden genom OECD:s rekommendation, och den förhoppningen har jag fortfarande. Jag måste tro att det är regelverket som styr, och inte personen som är satt att läsa det, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio