SKOLAN

Kamratval i skolan kan frysa ut ensamma

1:32 min

Nu kritiseras systemet med att låta eleverna önska vilka klasskompisar de ska gå med på högstadiet. Barn med få kompisar riskerar att känna sig ännu mer "utanför", menar en pappa.

RÖSTA: Tycker du barnen ska få önska klasskamrater? Twittra under #kamratval.

– Barnen önskar ju kompisar som är populära men i det här finns det också barn som inte blir önskade, eller i alla fall får känslan av: "tänk om ingen önskar mig". Jag tycker att det här systemet slår jättehårt mot de som redan har det jobbigt i skolan, säger pappan som själv är lärare på en skola i Borås.

Pappan vill vara anonym, med hänsyn till sina barn, men är skarpt kritisk till systemet med att eleverna i sexan ska önska några personer som de vill ha som klasskamrater inför bytet från mellanstadiet till högstadiet. Systemet praktiseras sedan flera år på Sandgärdskolan i Sandared utanför Borås men det finns också liknande exempel på andra håll i landet.

Men Sandgärdskolans rektor Marika Andersson försvarar systemet. Enligt henne handlar det om att eleverna ska få inflytande. Hon säger att det i slutändan är skolans personal som sätter samman klasserna och att skolan är tydlig med att eleverna ska välja utifrån vilka de känner sig trygga med och för att få bäst studiero.

– Det handlar inte om att ha sin bästa polare i samma klass, tvärtom. Fokus ligger på något annat.

Det är inget kamratval alltså, menar rektorn men när P4 Sjuhärad ställer frågan till några elever blir svaret att man väljer de man är kompis med.

– Vad jag måste ta till mig nu, när den här kritiken har kommit upp, är att kommunikationen från oss  i vuxenvärlden måste bli mer säkerställd, säger rektor Marika Andersson.

– Valfrihet är jättebra och barnen ska vara med och påverka massor i sin undervisning men att sätta samman grupper är inte barnens ansvar, säger pappan.