Finnblicken

Det bor en Pirjo i oss alla!

1:48 min

Dansaren och skådespelaren Majula Drammeh och kulturproducenten Lina Puranen har skapat karaktären Pirjo. Syftet är att uppmärksamma den sverigefinska kvinnan och berätta hennes historia, men också att skapa en brygga till dagens brokiga skara sverigefinnar.

"För att Sveriges sak är vår, har vi under 40-, 50-, 60- och 70-talen massinvandrat hit för att städa era hotellrum och styra upp era industrier. Det är vi som har tillverkat kaffelattehållarna till era barnvagnar så att ni lattemammor och lattepappor ska få njuta av era barnvagnspromenader i Sverige, denna jämställdhetens högborg!"

Karaktären Pirjo skräder inte orden. Hon är en rättfram, strävsam kvinna. Mångas mamma, syster, faster eller mormor. Men trots att hon är så viktig för många så har hon allt som oftast hamnat i skuggan av Jarmo – den sverigefinska mannen. Dags så för Pirjo att äntligen stolt träda fram och ta plats.

Så beskriver dansaren och skådespelaren Majula Drammeh föreläsningen Den sverigefinska kvinnan i skuggan av Jarmo, som hon gör tillsammans med kulturproducenten Lina Puranen.

– Svenskarnas fördomar om sverigefinnar har alltid handlat om knivdragande, bastusittande män med spritflaskan i handen. Den sverigefinska kvinnan har i princip varit samma karaktär, fast med bröst.

Stereotyperna stämmer inte längre

Majula och Lina vill rikta strålkastaren mot första generationens sverigefinska kvinna. Tillsammans har de skapat karaktären Pirjo som äntligen får berätta sin berättelse. Hon som vi alla har mött i roller som dagisfröken, kokerska, hotellstäderska eller sjukhusbiträde. Det är humor men också allvar och en sorgsen klang. Majula berättar att hon vill skapa en dialog mellan generationerna.

– Dagens sverigefinska generation är som en Benetton-annons – vi kommer i många färger och med olika bakgrunder. Vi har rötter i Somalia, Småland, Iran, Umeå eller som jag, i Gambia. Stereotyperna stämmer inte längre, dags att gå vidare. Jag vill att Pirjo ska våga lita på oss och förstå att vi ser henne och vet vad hon har gått igenom.

En inre Pirjo

Särskilt i dagens prestationsinriktade klimat där alla förväntas vara supermänniskor är det viktigt att lyfta de vanliga människorna och i synnerhet kvinnorna, säger Majula. Har hon själv Pirjo i sig?

– Ibland. Jag kan vara väldigt rakt på sak, visa min ilska, inte lirka diplomatiskt. Det känns väldigt mycket Pirjo. Jag vore inte mig själv utan min inre Pirjo, hon är en del av min finskhet, avslutar Majula Drammeh.