Luossabacken till salu

Till hösten ska slalombacken Luossavaara i centrala Kiruna få ett rejält uppsving. Kommunen söker en köpare som kan satsa mycket pengar på att utveckla slalombacken för att locka fler skidåkare och turister.

- Vi tror att man kan göra väldigt mycket saker, till exempel skapa bättre förutsättningar, en längre skidsäsong. Vi tror att man runt backen också kan skapa en massa andra aktiviteter som kan generera både arbetstillfällen och intäkter, säger fritids- och kulturchefen i Kiruna Mats Dahlberg.

Han säger att man inte klarar att driva slalombacken kommersiellt om man bara kör liften. Han säger att det kommit in många idéer om vad man kan kombinera det med.

- Till exempel ett café och sommarcamping. Man kan också tänka sig att man ordnar olika utflykter från Luossavaara. Vi ska välja ut en köpare som har ett trovärdigt koncept, säger Mats Dahlberg.

Tio olika småföretag och en förening har anmält att de är intresserade av att köpa och utveckla backen. Köpet ska vara klart om en månad och kommunen väljer den som har de bästa idéerna och som snabbt kan göra verklighet av dem. Redan till hösten vill man att allt ska vara igång.

Kiruna kommun har tidigare låtit olika företag och föreningar driva slalombacken. Men de senaste åren har det varit stora ekonomiska problem, ett av företagen gick i konkurs, och liftarna har kommit igång alldelses försent på vintern, enligt mats Dahlberg.

Så nu hoppas man på en ägare med stark ekonomi som kan locka många skidåkare från när och fjärran.

- Det är framförallt försäsongsträning som man riktar in sig på. Vi har möjlighet att få igång backen ett par månader tidigare än de flesta andra skidbackar, säger Mats Dahlberg.