IS har kidnappat 90 kristna i Syrien

1:21 min

Fler än 90 personer har rövats bort av terroristgruppen IS i Syrien. De som rövades bort var från den kristna folkgruppen som kallas assyrier eller syrianer. Här i Sverige bor det många assyrier. Flera av dem som nu har rövats bort har släktingar här i Sverige. Många av de som har förts bort är kvinnor och barn.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som har släktingar i det drabbade området är Silvia Moshea i Södertälje. Hon är orolig för sin mammas kusin och hennes sex pojkar som har förts bort:
- Mamman och barnen hålls som gisslan just nu i en skola och det sägs att de är vid liv, men vi vet inte säkert, säger Silvia Moshea.

Förstörde kyrka
Silvia Mosheas släktingar togs alltså som fångar av IS igår. Då kom krigare från IS till flera byar längs en flod i norra Syrien. I byarna bor det assyrier som är kristna. IS-krigarna attackerade minst tio byar och brände bland annat ned en kyrka. Sen tog IS människor därifrån som fångar.

Männen är borta
Afram Yakoub är ordförande för Assyriska riksförbundet i Sverige:
- De har separerat männen från kvinnorna och barnen. Kvinnorna och barnen förde de till en skola i en av byarna och männen förde de till ett bergsområde i närheten, säger Afram Yakoub.

Kan vara ännu fler
Kvinnor och barn hålls nu troligen inlåsta av IS, men det är osäkert vad som kan ha hänt med männen som fördes iväg mot bergen. Minst 90 människor har förts bort, men det kan vara ännu fler, säger Afram Yakoub:
- Det kan vara så många som 200 personer. Problemet är att det har uppstått kaos och det är ingen som riktigt vet hur många, säger Afram Yakoub från Assyriska riksförbundet i Sverige.

Både syriska och kurdiska soldater försöker nu att bekämpa IS och befria assyrierna i norra Syrien.