De uppsagda på Akzo Nobel får ingen A-kassa

1:36 min

Ändrade regler för bonusar har ställt till det för de som får lämna färgfabriken Akzo Nobel i Gamleby. Bonusen som de fått gör att de inte får någon A-kassa.

Olle Åkerlund är kassachef på IF-Metalls A-kassa, och har för andra gången besökt fabriken i Gamleby för att prata med de drabbade:

– Delvis har vi inte gett tillräckligt bra information från A-kassan, det är A-kassans fel. Det måste vi stå för. Sedan har man levt i förvissningen att det funnits företag tidigare där man fått det här ner efter kusten, sedan har man inte varit med på att rättstillämpningen har förändrats.

När beskedet att Akzo Nobel skulle läggas ner kom facket och företaget överens om att ge de som jobbade kvar under uppsägningstiden ett lönetillägg om de höll uppe produktionen.

De pengar som runt 90 kollektivanställda fick, användes av en del till att sätta guldkant på tillvaron eller betala av lån och andra skulder innan bomben slog ner.

Pengarna de fått räknas nämligen som avgångsvederlag och det gör att de som fått del av dem stängs av från A-kassan i upp till drygt ett halvår.

Från början hoppades många att beskedet skulle ändras - men så blir det inte. Lagen är solklar enligt Olle Åkerlund som hoppas på en lagändring.

Inte för att det skulle hjälpa de som drabbats i Gamleby, men han menar att lagen som gäller nu är felaktig och för hård.

Men en glimt av hopp finns, inte för alla, men för några av dem som fått den här bonusen.

– Nu ska vi träffa företag och klubb och prata om det finns några motprestationer i förhållande till bonusarna de fått, som gör att vi kan förkorta för några stycken. Men det är omöjligt att säga det i förväg, säger Olle Åkerlund.