Almbydådet: Polisen i närheten när 56-åringen misshandlades grovt

1:36 min

Polisen var hack i häl på den 41-årige man som misstänks för bland annat den grova misshandeln som ledde till att en 56-årig man i Almby dog den 20 november förra året. När 56-åringen stacks ner befann sig polisen alldeles i närheten.

Det var i måndags som 41-åringen och ytterligare fyra män åtalades för en rad grova brott: Människorov, grov misshandel och grovt vållande till annans död. En del av bevisningen är polisens egen avlyssning av 41-åringens telefon som styrker att männen planerade att föra bort och misshandla 56-åringen. Bakgrunden var en knarkskuld. Ett av samtalen från 41-åringens telefon sker ungefär 35 minuter innan brottet begås då han ber en person att ge honom en kofot, som sen används mot 56-åringen.

I förundersökningen kan man läsa att polisen spanade på 41-åringen under mordkvällen. Efter att han fått kofoten hoppar han in i en bil och polisen följer efter men på Erik Rosenbergs väg tappar polisen plötsligt spåret. En stund senare hittar polisen bilen parkerad på den gatan. Klockan är då ungefär 20.35. En kvart senare larmas SOS om att 56-åringen ligger misshandlad på gården i bostadsområdet. 56-åringen blev så allvarligt skadad att han senare dog.

Polisen som hittar 41-åringens bil ser efter ett tag två till tre personer gå mot parkeringen. Han hör sen hur en bil startar och ser då 41-åringens bil lämna området. Det här visar alltså att polisen var hack i häl på förövarna men lyckades inte hindra den grova misshandeln som ledde till 56-åringens död. Varken chefen för grova brott hos polisen eller åklagaren vill kommentera det hela.