Orust sämst på kommunservice

Orust är sämst i landet när det gäller kommunal service.

På en skala från 1-100 får kommunen bottenbetyget 41,7. Och det är framförallt medborgarservicen, pendlingsmöjligheterna och skolan som ligger bakom bottennoteringen enligt kommunledningen.

 – Det är självklart inte roligt. Men det är ju någonting som vi jobbar på, och det är något som vi får fortsätta jobba på, säger Kerstin Gadde, socialdemokrat och sedan i höstas ordförande i kommunstyrelsen på Orust. 

Det är Svensk Kvalitetsindex som i sitt "Kommunindex" varje år frågar invånare i landets kommuner om kvalitén på den kommunala servicen och om man skulle rekommendera andra att flytta till kommunerna. 2015 hamnade Orust på sista plats med betyget 41,7 på en skala från 1 till 100, samma betyg som året innan. 

Och det är långt upp till näst sämsta kommunen, Hagfors, som fick betyget 50,2.

Kerstin Gadde säger att anledningen till bottenplaceringen är framförallt medborgarservicen genom kommunens växel, pendlingsmöjligheterna till Göteborg och turerna kring Henåns skola.

– När Henåns skola står klar och vi har fått den skola vi har sagt att vi ska ha då är det klart att det vänder, säger Kerstin Gadde.