Gunnar Bolin kritiserar Northugs bok: ”Roligare att se honom åka skidor”

6:26 min

Lagom till skid-VM i Falun har boken som berättar Petter Northugs historia lanserats.

– Det är en dålig bok, säger Gunnar Bolin, Sveriges Radios kulturbevakningsprofil.

Det dåliga bor, enligt Gunnar Bolin, i det faktum att författaren, som skrivit boken tillsammans med Petter Northug, Sverre M. Nyrönning är alldeles för beundrande inför Petter Northug.

– Författaren är imponerad, författaren är nästintill förälskad i Petter Northug och skildringen av Petters uppväxt blir, till exempel, inte den spegling av samtiden som Zlatan Ibrahimovic ger i sin bok, när han går igenom sin barn och ungdomstid. Petter Northug är ju den sorts människa och idrottsutövare som det vore intressant att få reda på mycket mer om, men tyvärr blir det inte så, menar Gunnar Bolin.

Är boken BARA beundrande?

– Nej, inte bara; svåra saker som Northugs rattfylla förra sommaren tas upp och gås igenom, fast boken når aldrig ner från ytan till djupet. Ett ämne som, däremot, berör och engagerar mig som läsare är Petter Northugs vilja att träna ensam, utan att ingå i landslagets träningsgrupp. Det belyser författaren på ett engagerande sätt, säger Bolin.

Du låter väldigt besviken, Gunnar?

– Jaa, jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men jag är inte positivt överraskad. Det är mycket roligare att se Petter Northug åka skidor än att läsa den här boken.