Finspång

Patientsäkerheten i fara i Finspång

1:08 min

Sjuksköterskor i Finspångs kommun slår nu larm om sin arbetssituation. Arbetsbelastningen är så hög att personalen mår dåligt och ser en fara för patientsäkerheten.

Det är Vårdförbundet i Finspång tillsammans med sjuksköterskegruppen som i ett öppet brev kräver ett skriftligt svar från kommunens politiker och ansvariga tjänstemän angående sjuksköterskors, distriktssköterskors och skolsköterskors arbetssituation i Finspångs kommun.

I brevet står det beskrivet hur arbetsbelastningen för personalen har ökat eftersom de fått fler arbetsuppgifter i kombination med att vårdtyngden hos patienterna också ökat samtidigt saknas som det saknas personal eftersom det är svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Det här har bidragit till att många sköterskor känner en oro inför att komma till arbetsplatsen, vissa har svårt att sova och har svårt att koppla bort sitt arbete när de kommer hem. De ser också en fara för patientsäkerheten.

Sjuksköterskorna vill nu ha svar på hur personalen ska orka att jobba vidare när det ser ut som det gör idag.

Anders Härnbro (S), kommunstyrelsens ordförande i Finspång, säger till P4 Östergötland att han kan bekräfta den pressade arbetssituationen för sjuksköterskorna. Han kommer att ta upp frågan med arbetsgivardelegationen inom de närmaste veckorna.