Vaggeryd

Sparkad lärare möter kommunen i rätten

5:20 min

Trots att läraren friades i tingsrätten från misstankarna om misshandel av en elev förlorade hon sitt jobb.

Den lärare som fick sparken från Vaggeryds kommun 2013 kommer i morgon möta sin förra arbetsgivare i tingsrätten. Kvinnan åtalades för att ha slagit en elev, men trots att hon friades från misstankarna förlorade hon jobbet.
– Hon har blivit mycket kränkt av deras agerande. Hennes och hennes familjs privatliv har påverkats, hon vill ha upprättelse, säger lärarens advokat Mia Eriksson.

Då, för två sedan, blev det under en idrottslektion bråk mellan två elever i en besvärlig klass på en skola i Vaggeryds kommun. Den ene eleven satte sig på den andre och dunkade hans huvud i golvet. Läraren ryckte in och lyfte bort pojken, men fick då en knuff i bröstet och en annan lärare kom till undsättning och tog tag i pojken som fortsatte vara hotfull och våldsam. Av ren reflex lyfte läraren då handen och gav pojken en lätt lavett som träffade läpparna.

Det hela slutade med att hon åtalades för misshandel och fick sparken. Men Jönköpings tingsrätt friade henne från alla misstankar om brott och menade att hon bara gjort det hon varit skyldig att göra. Till och med åklagaren, som ville se henne dömd för ringa misshandel, sade i rätten att det var helt ofattbart att hon blivit avskedad på grund av det som hänt.

Jag vill att de ska erkänna att de gjort fel, att de har behandlat mig som en brottsling, någon som inte ens kan visas respekt. Hela den här perioden har jag känt att jag nästan måste gömma mig från allmänheten för att jag blir hånad. Det är väldigt tungt att bära med sig den här anklagelsen.

I morgon möts alltså läraren och Vaggeryds kommun i rätten. Hon kräver ekonomisk ersättning för den förlorade inkomsten och för kränkning. Det handlar om en summa på sammanlagt 600 000 kronor.

Det finns säkert tillfällen där det är rätt att avskeda en lärare som begått våld mot en elev. Men det finns säkert också tillfällen där det finns anledning att avskeda en lärare som inte agerar när en elev kommer till skada och det var ju faktiskt det som läraren gjorde. Hon var skyldig att ingripa i situationen och då menar vi att det är totalt orimligt att avskeda en lärare som agerar enligt sin skyldighet.

Läraren har ett nytt arbete och har inget intresse i att få tillbaka jobbet, berättar advokaten. Det handlar om upprättelse och ekonomisk kompensation.

Vaggeryds kommun kommer företrädas av två jurister från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i tingsrätten i morgon, säger personalchef Åsa Öhrn till P4 Jönköping. Men kommunen vill inte säga något mer före förhandlingarna. Rättegången kommer pågå i två dagar.