Facklig företrädare: Stort mörkertal kring sexuella anspelningar

6:35 min

Hur låter det på arbetsplatsen? Hur grova är skämten, och vad får man säga? Det är ett stort mörkertal när det gäller sexuella anspelningar och grova ord, säger facklig företrädare.

På måndagen krävde Sjöfartsbranschen i Sverige nolltolerans mot sexuella trakasserier. Kommunals ordförande på Gotland, Anders Larsson, säger att det finns ett stort mörkertal när det gäller det här och själv känner han bara till några få fall.

-Det är anspelningar på sex och att man vill träffas utanför jobbet, och man fortsätter även om man får ett nej. Det finns ingen skillnad mellan män och kvinnor och även yngre män kan bli anspelade av äldre kvinnor.

-Vi kommunalare borde förstå att inte göra så här, eftersom vi har med det här i våra utbildningar. Vi är också en arbetsgrupp som arbetar med bemötande i våra yrkesroller, så vi borde vara mer professionella, säger Anders Larsson.

-Det är nog mest verbalt idag, man har väl kommit så långt att man förstår att man inte ska klappa någon på häcken. Men det är lika illa att säga något som kan vara kränkande, säger Anders Larsson.

Man ska vara snälla mot varandra och inte säga dumma saker. Man blir ledsen när folk säger dumma saker till en, säger några av de barn vi träffade i Visby.