Mona Sahlin sparkar kommunerna i baken

1:16 min

Mona Sahlin besökte på tisdagen Halmstads stadsbibliotek för prata om vikten av att kommunerna utser en samordnare som specifikt inriktar sig mot våldsbejakande extremism. 

– Det jag förmedlar är en allvarligt menad uppmaning till alla kommuner i Sverige, sätt igång att bygga upp en strategi mot extremismen, om ni inte har det, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– Jag har fått uppdraget att vara samordnare och jag förväntar mig nu att varje kommun i Sverige tar ledartröjan och ser till att det blir ett ledande samarbete mot extremismen. Sen vem som sätts att leda detta, om det är polisen eller vem det nu är, det kan vara olika. Men kommunen måste se till att det sker.

I dagsläget finns det inte någon renodlad sådan samordnade i någon av de halländska kommunerna. 

Mona Sahlins uppgift som nationell samordnare är helt enkelt att ge kommunerna en spark i baken att komma igång med arbetet att inrätta en samordnare i varje kommun som ska jobba mot våldsbejakande extremism.

– Vi har inte sett någonting av detta i Laholm som jag vet om, men däremot har vi mycket annan kriminalitet som vi har kämpat med, där polisen och kommunen tillsammans gjort ett gott arbete. Men just den här dimensionen får vi kanske gå hem och fundera på, för det här har vi inte pratat så mycket om i Laholms kommun, säger Erling Cronqvist, vice ordförande i kommunstyrelsen i Laholms kommun, och en av deltagarna på Mona Sahlins föredrag.