M i Stockholm: Låt vakter avhysa EU-migranter

1:53 min

Moderaterna i Stockholms stad uppmanar regeringen att ändra lagen så att kommunen själv kan hantera avhysningar av EU-migranter, till exempel genom att anställa ordningsvakter. Idag är det polisen som har ansvaret. Antalet boplatser som EU-migranter byggt upp i huvudstaden har det senaste året ökat från 17 till 44.

– Dagens lagstiftning utgår från att det bara är polisen som får flytta på sovplatser och boplatser, vilket inte är tillräckligt. Jag tror att också kommunerna måste ha mandat att upprätthålla ordning, för att kunna säkerställa att folk inte bor på trottoarer, eller använder lekplatser som toaletter, vilket är den situation som vi har idag, säger Anna König Järlemyr (M), oppositionsborgarråd och gruppledare för Moderaterna i Stockholm.

Anna König Järlmyr (M) menar att den rödgrönrosa majoriteten som styrt Stockholms stad sedan i höstas inte gjort tillräckligt för att avhysa människor som bor i tältläger, kåkstäder eller under broar.

Det är smutsigt och de mänskliga förhållandena är ohållbara, men det nuvarande systemet för avhysningar är alltför byråkratiskt och trögt, menar hon. Ewa Larsson (MP), socialborgarråd i Stockholm, är kritisk till Moderaternas förslag.

– De hade någon form av flyttkarusell, där människor skyfflades runt, och nu vill de ändra lagen. Vår ingång i det här är att kunna erbjuda säng och att kunna kommunicera vad som gäller, säger hon.

I Göteborg sover många EU-migranter i bilar eller under broar. Stadsmissionen i Göteborg säger att de förra året hade totalt 680 enskilda individer som bodde på deras övernattningsboenden, på EU-migrantcentret Crossroads.

Stadsmissionen i Göteborg tror att antalet EU-migranter i Sverige kommer fortsätta att öka så länge som det är mer lönsamt för dem att vara här än i sina hemländer, vanligtvis Rumänien och Bulgarien. För de flesta är det mer lönsamt att vara i Sverige och tigga ihop 60-80 kronor om dagen.

I Malmö har EU-migranterna blivit allt vanligare de allra senaste åren, idag beräknas 300 bo i olika läger. Carina Nilsson (S) är kommunalråd i Malmö, med ansvar för vård, omsorg och sociala frågor.

– Det finns en stor grupp som känner stor solidaritet med EU-medborgarna och på olika sätt försöker hjälpa. Det finns också ett stort engagemang bland frivilligorganisationer som hjälper gruppen, vilka vi som kommun försöker stötta, säger Carina Nilsson (S).