Visstidsavtal för kommunanställda - LO besöker Umeå för att höra mer

5:31 min

Maximalt två år som visstidsanställd, sedan ska Umeå kommun erbjuda tillsvidaretjänst. I dag kommer Tobias Baudin, vice ordförande i LO, till Umeå för att höra mer om avtalet.

– Politikerna i Umeå kommun har hittat ett annat sätt göra, att efter två år ska visstidsanställningar övergå i en tillsvidareanställning.
– Det där är jag intresserad av och kommer fram för allt att åka upp för att höra mer, lyssna på parterna fack och arbetsgivare och förhoppningsvis också kunna träffa en stor del medlemmar för att höra vad de tycker om det här, säger Tobias Baudin, vice ordförande i LO.

I Umeå har alltså facket Kommunal och arbetsgivaren kommunen kommit överens om att sätta en gräns för hur länge man ska gå som springvikarie och hoppa mellan kortare visstidsanställningar.

Att ha ett jobb att gå till och en inkomst det går att leva på är målet för många. I verkligheten har det blivit fler och fler som rings eller sms:as dag för dag. Facket är kritiskt och kallar det en återgång till daglöneriet.

Nu med maktskiftet i politiken ser LO en chans att sprida Umeås exempel med lokala avtal ut i landet genom att påverka arbetsgivarorgansationen Sveriges kommuner och landsting - även vad gäller rätten till heltid:

– För nu är det ju så att vi har inte bara fått en ny regering i Sverige, vi har också fått ett rödgrönt styre hos SKL och det ska vi se till att det där inte bara blev ett vallöfte utan det måste bli att rätten till heltid för dem som jobbar inom välfärden ska gälla och den ska gälla i hela landet.

Fackföreningsrörelsen tror starkt på att gå vägen med avtal istället för att reglera arbetsvillkoren via nya lagar:

– Om vi nu till exempel skulle driva lagvägen när vi har en socialdemokratiskt ledd regering - vilket kanske skulle låta enklast - det som då skulle kunna hända om det byts regering vid nästa val då skulle vi få tillbaka den sämre lagstiftningen. Så skulle vi kunna hitta avtalsvägen då är det någonting som vi, facket och arbetsgivaren, är överens om och då får vi också modeller som vi är överens om under väldigt lång tid, säger Tobias Baudin, vice ordförande i den fackliga paraplyorganisationen LO.