H2O på Unga Dramaten

2:21 min

Forskningen och teatern blir allt bättre kompisar, snart har ett sociologiskt forskningsexperiment premiär i scenform på Teater Tribunalen och på Unga Dramaten spelas just nu en naturkunskapslektion om vatten och vätskor för barn från 5 år. Agneta Ehrensvärd har regisserat H2O, skapat av Fundus Theatre, och Jenny Aschenbrenner har sett den.

Vi lär oss vätskor - de ändrar form efter den behållare som den befinner sig i

De söker jämvikt

Deras molekyler rör sig i ett snabbare tempo än molekyler i fasta material, men långsammare än i gaser.

Vetenskap i ett tornrum på nationalscenen Dramaten, En serie faktautsagor om vätskors beskaffenhet och om vattnets betydelse för våra kroppar, för livet och för jorden.

Levererade av Emma Broomé i rollen som den engelsktalande forskaren Zoey och av

Olle Jernberg i rollen som hennes svenske assistent och översättare.

Barnen sitter på knä i en halvcirkel runt en liten bassäng på scengolvet, vi vuxna får sitta på gradänger en lite bit därifrån, ändå nås även vi av den magi som uppstår där, när bassängen fylls med vatten som reflekterar strålkastarnas ljus och bildar böljande mönster i taket, när den ryker av kolsyreis och vår egen planet i form av en badboll svävar fram genom de mjökvita dimslöjorna.

H2O är en väldigt vacker iscensättning av en sorts kemilektion för barn i förskole- och lågstadieåldern ... Ett spel med ljus och vatten som ger molekylsammansättningarna ett poetiskt skimmer. Jernberg och Brommé fyller rummet med en bubblande glädje över vetenskapens egna mirakel, en smittsam fascination över hur världen hänger ihop.

Vetenskap och konst möts där. I rummet. I det som uppstår här och nu, i ett laboratorium liksom i ett teaterrum. I en direktkontakt med kropparnas och grundämnenas reaktioner långt från skärmbarnens vardagskost av streamad kultur, alltid tillgänglig, alltid på avstånd