Greker nöjda med regeringens låneförhandlingar

1:35 min

Det är blandade reaktioner i Grekland på den grekiska reformlistan. Demokratin är på väg tillbaka, enligt många greker.

Det är blandade reaktioner i Grekland på den grekiska reformlistan. Ekots östeuropakorrespondent Johanna Melén säger att det finns kritik inifrån regeringspartiet Syriza om att man gjort för stora kompromisser, men att många greker också ger sitt fortsatta stöd till regeringen.

– Atenbörsen steg sju procent vid lunchtid när det kom signaler om att reformpaketet skulle gå igenom, säger Johanna Melén.

Det som regeringen gått med på idag är ju ganska långt ifrån det som den vann valet på?

– Före valet sa Aleksis Sipras "död åt trojkan", alltså EU-kommissionen , Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken. Nu finns den med, fast man kallar den för "institutionerna".

De tidigare löftena om att höja minimilönerna ska nu ske successivt i stället för ganska snabbt. Det är mycket som man har lindrat i sin retorik, berättar Johanna Melén.

– Men vad jag har hört från Aten idag är att människor fortfarande har förtroende för Syriza. Man ser det som att demokratin är tillbaka och att det här är en regering som faktiskt förhandlar med EU, vilket man inte tycker att den förra regeringen gjorde.

Hur går det då efter tidsfristen om fyra månader?

– Det är ju en risk att man hamnar i samma läge igen. Utgångspunkten för fortsatta förhandlingar är ju inte den bästa, tonläget mellan den tyske finansministern och den grekiske är inte det bästa efter den här veckan som har varit.