Mässlingsutbrott i Berlin

1:55 min

I den tyska huvudstaden Berlin får ett ovanligt stort utbrott av mässling mycket uppmärksamhet. Igår blev det känt att ett barn avlidit i sjukdomen och debatten om vaccinationsplikt har nu satt fart i hela landet.

– Det är definitivt oroande att det kan bli ett sådant mässlingsutbrott i en så civiliserad stad som Berlin, säger Rene Hoffmann, en av många oroade småbarnsföräldrar här i staden.

Och oron blev större när det igår blev känt att en ett och ett halvt år gammal pojke som inte var vaccinerad avled i sjukdomen för några dagar sen.

– Det här visar att det inte bara är en liten ofarlig barnåkomma, utan en farlig sjukdom, säger en annan förälder som vill vara anonym.

Det pågående utbrottet började redan i höstas och sedan i oktober har nästan 600 personer i Berlin fått sjukdomen. Det är det största utbrottet i staden på nästan 15 år. Experterna menar att utbrottet beror på att det finns stora så kallade vaccinationsluckor i den tyska befolkningen.

Cirka en procent av nyblivna föräldrar nuförtiden vägrar att låta vaccinera sina barn mot sjukdomen och under 1980- och 1990-talen var de till och med något fler. Det har gjort att det finns en tillräckligt stor del av befolkningen som går utan vaccinationsskydd för att sjukdomen ska kunna få fäste. Det nuvarande utbrottet har gjort att debatten om ifall föräldrar ska bli skyldiga att vaccinera sina barn tagit fart igen i Tyskland.

– Vårt budskap är: Vaccinera er, sa den tyske sjukvårdsministern Hermann Gröhe igår.

Han vill dock fortsätta att satsa på information, men sa också att det inte längre är något tabu att prata om ett vaccinationstvång.