Gotländska matbutiker drar ned på det danska köttet

5:13 min

Rapporterna om hårdhänt djurhållning inom dansk köttindustri får konsekvenser inom gotländs livsmedelshandel. Flera butiker har helt slutat sälja danskt kött.

P4 Gotlands nyhet om den danska hårt effektiviserade svinproduktionen fick stor uppmärksamhet under måndagen. I syfte att maximera griskullarna föds för många kultingar vilket får till följd att ett ökande antal spädgrisar avlivas för att de bedöms vara olönsamma redan vid födseln. Avlivningen sker genom att dunka dem i golvet.

Redan tidigare har dansk djurhållning kritiserats för att vara oetisk. Till det kommer den kraftigt ifrågasatta användningen av antibiotika i uppfödningen av grisar.

Och nu märks det här ute i butikerna. På Gotland minskar försäljningen av danskt kött, och det finns handlare som helt slutat att sälja det. En av dem är Mats Runander i Vibble.

- Vi tjänar lite mindre pengar nu men det är det värt, säger han efter snart ett år helt utan försäljning av danskt kött i hans butik.