#missbrukarvard

Efter granskningen - missförhållandena på Fortunagården fortsätter

2:28 min

Fler har hört av sig om missförhållandena på behandlingshemmet Fortunagården i Värnamo.

Det verkar som att ingenting händer. Folk måste få höra vad som händer här egentligen.

Efter P4 Jönköpings avslöjande om hur tvångsomhändertagna missbrukare lätt kommer åt droger inne på behandlingshemmet Fortunagården i Värnamo så har flera av kvinnorna där hört av sig för att berätta hur de har det och om vården de får. Vård som kostar över 100 000 kronor i månaden.

Sen den dagen jag kom hit har jag haft mer än tio återfall.

Amanda, som vi valt att kalla henne, säger att hon har experimenterat med droger inne på Fortunagården och tagit droger över tio gånger på de tre månader hon hunnit vara där. På statens institutionsstyrelses behandlingshem där hon och de andra tvångsvårdade missbrukarna ska skyddas från drogerna.

Det är kaos, det är så mycket droger som går i omlopp hela tiden. Och personalen märker ingenting.

Just nu pågår en utredning om förhållandena på Fortunagården. Efter P4 Jönköpings granskning gjorde inspektionen för vård och omsorg, IVO, en akut, oanmäld inspektion på institutionen där de direkt efteråt sa att situationen där är allvarlig.

Jag förstår principen med LVM, men det här är absolut ingen hjälp. Det här stjälper mer än det hjälper, i alla fall här på Fortunagården.

Statens institutionsstyrelses huvudkontor har själva lämnat in en anmälan om kvinnan som dog i en misstänkt överdos i november. Orsaken till dödsfallet är inte klar men det går inte att utesluta att en bättre tillsyn av henne hade kunnat leda till ett annat händelseförlopp. Men trots det så verkar bristerna i verksamheten bestå. 

Jag önskar jag kunde sätta ord på vad som händer, men det är verkligen fruktansvärt.

P4 Jönköping har sökt chefen på Fortunagården och statens institutionsstyrelse centralt i två dagar för att höra om vilka åtgärder de gjort efter vår granskning, men utan att ha fått något svar. Laila Siljedahl i Värnamo säger att hon bara vill svara skriftligt på frågor hon får via mejl.

IVO kommer med sitt beslut om några veckor.