"Spanienpappan" tar strid mot Sverige

1:47 min

En mamma från Kalmar län misstänks för egenmäktighet med barn och ska lämnas ut till Spanien, efter att ha hämtat sina barn därifrån. Barnens pappa har nu bestämt sig för att driva en process mot den svenska staten.

P4 Kalmar har träffat pappan Isaias Peret, som menar att Sverige har agerat fel när man inte har följt sina egna domstolars beslut:

– Vi kollar just nu upp hur vi kan driva en process mot Sverige eftersom det här har hållit på i tre år och Sverige har inte klarat av att lösa det här problemet.

Isaias Peret berättar att de senaste tre åren har varit jobbiga och att han är orolig för att det här inte är bra för barnen.

I flera omgångar har mamman och han mötts i rätten i Sverige. Först fick mamman rätt, men efter det har Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt beslutat i tre olika omgångar att barnens hemvist ska vara Spanien. Trots det är barnen fortfarande i Sverige.

Nu har han kontaktat FN och vill stämma svenska staten med hjälp av Eu-domstolen i Strasbourg.

– Jag har besökt FN i New York och förklarat saken och de blev mycket överraskade över att jag har behövt överklaga igen och igen, säger Isaias Peret.

Båda föräldrarna anklagar varandra för lögner och för att ha fört bort barnen vid olika tillfällen. Mamman åkte till Spanien i oktober förra året och hämtade barnen - efter det är hon misstänkt för egenmäktighet med barn och ska nu lämnas ut till Spanien. Där kommer det bli en rättegång och kanske döms hon till fängelse.

En svensk pappaförening har också engagerat sig i Isaias Perets fall - framöver kan det bli aktuellt för dem att driva en process mot kommunen eftersom man uppfattar att skola och socialtjänst har medverkat till att gömma barnen.

Isaias Peret säger att han gärna vill veta om barnen har gömt sig och om det har varit med kommunens hjälp.

– Jag vill förstå vad som har hänt och vem som har hjälp till att gömma barnen under ett år.