Kidnappade assyrier i Syrien - gerilla i nya hårda strider mot IS

1:24 min

Hårda strider pågår i ett område i nordöstra Syrien där närmare 100 assyrier kidnappats av jihadistgruppen IS. Kurdisk och assyrisk gerilla strider tillsammans mot IS för att rädda de tillfångatagna personerna.

De senaste dagarna har IS genomfört en omfattande offensiv i området, berättar den svensk-kurdiske journalisten Kurdo Baksi som haft kontakt med kurdiska ledare.

– Jag är ganska chockerad över att IS satsat så mycket vapen, så mycket soldater och har en jättestor offensiv som kan liknas vid den i Kobane, säger Baksi.

Det är i samband med IS offensiv mot byar längs med Khabur-floden, i al-Hasakah-provinsen i nordöstra Syrien, som åtminstone 90 assyrier har kidnappats. Vissa källor hävdar att det kan vara ännu fler. De flesta av de tillfångatagna är kristna.

IS möter nu hårt motstånd av kurdisk och assyrisk gerilla. Även den internationella koalitionens bombplan finns i området.

Regionen är strategiskt viktig eftersom den syriska militären har en stor bas där. Det kan vara en av förklaringarna till att IS går så hårt fram, tror Kurdo Baksi.

– Men framför allt vill man förstöra stridsmoralen hos de kurdiska och assyriska styrkorna, säger Baksi.

Flera av de kidnappade assyrierna har anhöriga i Sverige. Södertälje-bon Silvia Moshe är orolig för sin mammas kusin och hennes sex barn som blivit bortförda av IS.

– Det var det här vi fruktade mest. Vi känner oss maktlösa, det enda vi kan göra är att vänta och det är svårt. Det är kaotiskt just nu, säger Moshe.