Storbritannien ska skicka militär personal till Ukraina

1:42 min

Storbritannien kommer att skicka militär personal till Ukraina för att hjälpa till med att träna landets trupper. Det sa premiärminister David Cameron inför ett parlamentsutskott i går kväll. Det är ett beslut som kan komma att utnyttjas av president Putin som ett tecken på att militäralliansen Nato vill flytta fram sina positioner i Ukraina.

– Vi kommer att utveckla ett träningsprogram för infanteriet tillsammans med Ukraina för att utveckla deras trupper, sa David Cameron när han i går kväll talade inför ett parlamentsutskott här i London.

Storbritannien kommer också att skicka rådgivare i sjukvård, militär underrättelsetjänst och logistik. I ett första skede är det 75 brittiska rådgivare som kommer att resa till Ukraina.

De brittiska rådgivarna kommer att vara placerade i västra Ukraina, på stort avstånd från de östra delarna av landet, där striderna pågår mellan Ukrainas armé och de ryskstödda rebellerna.

Det brittiska beslutet kommer efter att USA har fattat ungefär liknande beslut om att skicka rådgivare till Ukraina.

Analytiker här i Storbritannien säger att Camerons besked riskerar att ge den ryske presidenten Putin mer ammunition för sina anklagelser om att Nato är på väg att flytta fram sina positioner. Camerons besked kan ses som en reaktion på kritiken om att Cameron varit alldeles för passiv i Ukrainafrågan. Det har bland annat ifrågasatts varför Cameron inte var med under förhandlingarna om vapenvila i Minsk för några veckor sedan, då Frankrikes och Tysklands ledare var på plats.

Cameron sa också att britterna ska skicka utrustning till Ukraina, som skyddsutrustning och utrustning för mörkersende, dock inte vapen. Men han tillade, att Storbritannien kan komma att utöka sina insatser till att omfatta också vapen, om situationen skulle förvärras.

– Vi ska inte utesluta för alltid att vi går längre. USA överväger detsamma, sa David Cameron.

RÄTTELSE: Rubriken i denna artikel har ändrats 10:10 25/2 2015 då den var missvisande.