Pollensäsongen är redan här

1:30 min

Ännu syns väldigt få tydliga vårtecken men pollensäsongen har faktiskt börjat. Den allergiker som börjat känna av hassel och al har sannolikt rätt, säger Pia Östensson, biolog, som i dag gick veckans pollenrunda för att studera hasselns hängen.

– Den här skulle jag faktiskt tro kan släppa lite pollen. Vi ska knäppa på den och kolla, säger Pia Östensson och pekar på en av växterna.

De första rapporterna om hasselblom kom redan i början av december förra året. Därefter har man hittat blommande hassel i Skåne, Göteborg och Uppsala.

Och så i fredags och under helgen när naturhistoriska riksmuseet i Stockholm började sina mätningar uppmättes ensataka pollen av både hassel och al i luften. Men det är inte särskilt mycket tidigare än vad som skulle kunna kallas normalt.

– Om man jämför med blomningen för 30 år sedan är det inte normalt. Men om man jämför med de senaste 10-15 åren tror jag det är ganska normalt, säger Pia Östensson.

För den med pollenallergi är ju frågan om sen eller tidig start på våren egentligen gör någon skillnad.

– Man kan säga att det blir mindre pollen under en längre tid om de börjar tidigt och så sprids säsongen ut lite mer. Men om det är väldigt kallt väntar de flesta och då börjar de här som vanligtvis passar på att blomma så fort det blir milt lite senare när allt annat börjar blomma.

– Då kan det bli mer totalhaltpollen av fler arter samtidigt. Så pest eller kolera skulle jag tro, säger biologen Pia Östensson.