Andelen långtidsarbetslösa kommer växa

0:52 min

Grupperna som står längst från arbetsmarknaden kommer att utgöra 80 procent av de arbetssökande om fem år. Det visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten har i februari bitit sig fast på åtta procent enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. Men en ny prognos från myndigheten visar att förändringarna är stora när det gäller vilka som står utan arbete.

Enligt prognosen sjunker arbetslösheten betydligt snabbare för grupper med stark ställning på arbetsmarknaden, vilket gör att andelen som står långt från arbetsmarknaden fortsätter öka.

För tio år sen var den gruppen ungefär hälften av de arbetslösa, 2018 väntas fyra av fem tillhöra de grupper med utsatt ställning på arbetsmarknaden.

För de här grupperna handlar Arbetsförmedlingens roll inte bara om stöd att hitta arbete, utan också förberedelse till arbetslivet - till exempel som kompletterande utbildning för de som inte har gymnasiekompetens.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg säger till SVT att myndigheten bland annat kommer att jobba närmare arbetsgivarna för att få en bättre bild av rekryteringsbehovet framöver.

– Vi tror att i bland måste vi putta på och i stort sett knacka på arbetsgivarens dörr och fråga hur deras rekryteringsbehov ser ut, säger Mikael Sjöberg till SVT.