Civila har betalat ett högt pris i världens konflikter

1:49 min

Förra året blev ett nytt lågvattenmärke för mänskliga rättigheter i världen. Det konstaterar Amnesty International i sin årsrapport. 

Organisationens generalsekreterare Salil Shetty menar att det är världens civilbefolkningar som fått betala ett högt pris för politisk handfallenhet inför människorättskränkningar.

– Aldrig förr har regeringar och beväpnade grupper kommit undan så ostraffat med att inte skydda civila i konflikter, säger Salil Shetty.

Han syftar framförallt på kriget i Syrien och striderna i östra Ukraina, men också på Gazakriget och extremistgruppen IS framfart i norra Irak. Konflikter som förra året kostade tusentals civila liv och har tvingat miljoner på flykt.

Amnesty Internationals årsrapport är 400 sidor dyster läsning. Av de 160 länder som granskats härjar väpnade grupper i minst ett 30-tal och i alla utom 29 länder förekom förra året tortyr.

Men rapporten fokuserar främst på att civila hamnat i skottlinjen på ett sätt som saknar motstycke samtidigt som världssamfundets svar på kriserna varit skamligt dåligt, säger Salil Shetty.

Det Amnesty kallar ett totalt misslyckande beror enligt organisationen mycket på att FN:s säkerhetsråd förlamats på grund av de fem permanenta medlemmarnas vetorätt. En rätt Ryssland och Kina flitigt utnyttjat i exempelvis Syrienfrågan.

Att medlemmarna frivilligt frånsäger sig vetorätten skulle vara en väg framåt som öppnar upp för vapenembargon och andra ingripanden som nu blockeras, säger Salil Shetty.