"Gjorde okända en tjänst" - dömd till fängelse

En man dömdes idag till ett års fängelse av Västmanlands tingsrätt, bland annat för att ha förberett en kupp mot ett bankkontor på Bäckby i Västerås.

Själv säger mannen att han bara skulle göra några okända personer en tjänst...

Det var i mars i år som personalen på Föreningssparbanken på Bäckby upptäckte att det läckte från taket in i utrymmet där en uttagsautomat och en servicebox fanns.

Det visade sig att takpapp hade skurits upp i en nästan kvadratmeter stor fyrkant på yttertaket, och att det gjorts försök att täta pappen med plastremsor. Man hittade också en hemmagjord repstege på taket.

Polisen satte banken under övervakning; och man fick napp.

Några dagar senare sågs en man klättra upp på bankens tak strax efter klockan två på natten. När han kom ner igen greps han. Strax intill hittades tätningsmassa och en kittpistol, som mannen slängt ner i en brunn.

I hans bostad hittade polisen en mängd verktyg, bland annat en huggmejsel och en kapskiva med spår av gipsdamm - dessutom munskydd och skyddsglasögon.

Men enligt mannen själv har han inte haft någon avsikt att ta pengar från banken. Han påstår att han bara gjort några för honom okända personer en tjänst...

Han berättar att fått i uppdrag att ta sig upp på Bäckby-bankens tak och där täcka igen ett hål och häfta igen det ordentligt. Han fick en skiss för att hitta rätt.

Väl däruppe på banktaket tyckte han att hålet redan hade lagats ordentligt, och därför tog han sig ner och kastade fogmassan i en brunn - sedan greps han av polisen.

Men Västmanlands tingsrätt tror inte på mannens historia. Domstolen menar att han haft uppsåt att utföra eller främja en stöld ur banken lokaler, och dömer honom därför för förberedelse till grov stöld.

En annan man som åtalats frikänns däremot, eftersom domstolen anser att åklagaren inte lyckats styrka att han begått något brott.