Hemlig rysk Ukrainaplan avslöjas

2:38 min

Ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta publicerar i dag dokument som visar att det fanns en rysk plan att ta över Krim och östra Ukraina redan före Ukrainas president Viktor Janukovytj flydde den 22 februari i fjol. Dokumentet innehåller detaljer och nyckelpersoner i planen.

Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov var själv överraskad över planerna som sedan i stort sett genomförts.

– Planen utvecklades inom presidentadministrationen i Kreml mellan 4 och 12 februari, redan före expresident Janukovytjs flykt, säger Dmitrij Muratov, chefredaktör för Novaja Gazeta när han intervjuas i radiostationen Moskvas Eko om de hemliga dokument redaktionen kommit över.

Dokument som tidningen alltså publicerar i dag, en publicering som i sig utgör en stor risk för tidningen som sedan tidigare varnats av den ryska censurmyndigheten Roskomnadzor. En andra varning kan innebära att tidningens utgivningstillstånd dras in.

Men Muratov och hans redaktion är övertygade om att de fått fatt i något sensationellt. Något motsvarande Pentagonpappren som visade hur USA planerade Vietnamkriget och som New York Times publicerade 1971.

– Då för drygt ett år sedan skulle vi sett scenariot i Ukraina som fantastiskt otroligt att det fanns en plan att överta både Krim och Donbass. Nu har allt i planerna i princip genomförts, säger Muratov.

En av arkitekterna sägs vara oligarken Konstantin Malofejev, vän med separatistledaren Alexander Borodaj och Igor Girkin eller Strelkov, rysk militär officer som figurerade precis som Borodaj både vid övertagandet av Krim och i Donetsk.

Malofejev tillhör Kremls inre kretsar och är aktiv förespråkare för den euroasiatiska idéen.

Ett ryskt övertagande dikteras enbart av ekonomiska hänsyn i dokumenten. Där finns ingenting om stöd för ryskspråkiga ukrainare.

– Motivet, vårt land riskerar inte bara förlora kontrollen över den ukrainska energimarknaden, men värre ändå är förlusten av kontroll över gastransporter via Ukraina till EU-länder, förklarar Muratov.

I planen finns de ryska officiella förslagen om en federalisering av Ukraina med liksom intensiva informationskampanjer i media för den så kallade "ryska saken".

Där sägs också att övertagandet kortsiktigt blir dyrt, men i längden kommer Ryssland vinna på att få kontroll över den tunga industrin i öst och framförallt militärindustrin.

Oligarken Malofejev förnekar inblandning i planen och tänker nu stämma tidningen. 

Här är hela artikeln i Novaja Gazeta på ryska