Republikanerna bråkar om säkerhetspengar

1:41 min

I den amerikanska kongressen pågår en maktkamp som kan leda till att delar av statsapparaten stängs. Den handlar om pengar till gränskontroll och säkerhet med en budget på 40 miljarder dollar som republikanerna sagt nej till om inte president Barack Obama överger ett kontroversiellt förslag om invandring.

De splittrade republikanerna försöker hitta en lösning för att inte få skulden igen för att orsaka skada för landet.

Republikanerna som nu har majoritet i kongressens båda kamrar har hittills varit oförmögna att enas och riskerar att få skulden igen för en ny stängning av statsapparaten, det som aldrig skulle hända igen och som kostade republikanerna ett fall i opinionen förra gången.

På fredag är budgetpengarna slut för det departement som är ansvarigt för säkerheten i USA.

Republikanerna har inte velat gå med på nya pengar med mindre än att presidenten tar tillbaka ett beslut om invandring som skulle göra det lättare för en del av dem som kommit olagligt till USA att få stanna.

Om republikanerna säger nej innebär det att 30 000 anställda får stanna hemma och att 200 000 måste gå till jobbet tillsvidare utan lön. Inför risken att partiet på nytt tvingas schavottera för att inte kunna regera vill nu en del av republikanerna att gå till samlad reträtt.

Majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell föreslog i går att ta bort ihopkopplingen mellan pengarna till säkerhet och invandringsförslaget och rösta om dem var för sig.

– Om demokraterna samarbetar så kan vi rösta väldigt snart, sa McConnell.

Hans motpart i demokraterna svarade genast att visst, men vi vill ha pengarna klara först. Sen kan vi diskutera invandringen.

Frågan nu är om republikanerna även i den andra kammaren, representanthuset, är beredda att backa så att partiet kan uppträda enigt. Det är fortfarande oklart.