Skidhistoria - från stenåldern till Stenmark och lite till

2:03 min

Det kan väl knappast ha undgått någon att det just nu pågår ett skidVM i Falun. Därför åkte reportern David Rydenfalk till Skidmuseet i Umeå tillsammans med Krister Stoor, som är expert på samisk kultur, för att försöka ta reda på skidans betydelse i samisk historia och samernas betydelse för skidans utveckling.

-På väg in till Skidmuseet har dom ju placerat en jakthistoria. Och här ser man skidan, verkligen för 5 000 år sedan, så fanns den och det är ingen ny företeelse så att säga. Helt klart ett sätt att överleva, annars skulle man inte ha överlevt här, , säger Krister Stoor.

Här på Skidutställningen på Västerbottens museum visas skidhistoria - från stenåldern till Stenmark och lite till, som det står i museet informationstext. Här finns bland annat världens äldst bevarade skida, som hittades i en myr vid byn Kalvträsk för snart 100 år sedan, och som inte är mindre än 5 200 år gammal.

-Det ser nästan ut som en planka bara, men man ser tydligt spetsen och så finns det hål där man haft någon slags bindning.

Här på skidmuseet i Umeå finns inte bara den jättegamla träskidan, och andra förhistoriska skidor bevarade. Det finns också handgjorda skidor, skidor som är vackert dekorerade med, också kan man ta del av skidans tekniska utveckling de senaste 200 åren.

-John Winestock, en kollega till mig på University of Texas, han menar absolut att skidan är samernas uppfinning. Förmodligen så, ungefär som man beskriver här, att man hade på sig några brädlappar och de upptäcker att det går lättare att transportera sig och så upptäcker man att man kan glida på de här, säger Krister Stoor.

I Utblick Sápmi på söndag hörs ett längre inslag om den skidans historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio