Sverige

Ring runt synagoga även i Sverige

2:56 min

Malmöbon Siavosh Derakhti inspirerades av den mänskliga ring som unga muslimer bildade runt synagogan i Oslo i lördags. Nu har han tagit initiativ till en liknande aktion i Stockholm på fredag, för att visa solidaritet med stadens judiska befolkning efter terrordåden i Köpenhamn.

– Vi börjar i Stockholm för att sedan ta det här till Malmö, säger Siavosh Derakhti som står bakom manifestationen.

Tanken är att den här typen av manifestationer sedan ska sprida sig runt om i Sverige och resten av Europa. Mänskliga ringar eller skölder som arrangörerna kallar det ska inte bara finnas runt synagogor utan också runt moskéer, hbtq-arrangemang och EU-migranter.

– Det är ingen tävling om vilken minoritet som blir mest utsatt, utan här gäller det att tillsammans hjälpa varandra. Det brukar vara att det ena minoritetsfolket kränker det andra så vi måste hålla ihop, säger Siavosh Derakhti.

Kritik har kommit, efter den senaste tidens terrordåd, mot att Europeiska muslimer krävs på ansvar för de handlingar som radikala terrorgrupper utför. Siavosh Derakhti tycker dock inte att manifestationerna från de unga muslimerna ska tolkas som ett ansvarstagande utan snarare ett ställningstagande.

– Vi måste tillsammans, judar och muslimer, stå upp för varandra. Det är så vi kommer längst, säger han och fortsäter.

– Alla är välkomna, oavsett om du är jude, muslim, hbtq-person eller vilket politiskt ställningstagande du gjort.

Också i Köpenhamn planeras en liknande vaka på fredag. Där kommer ett muslimskt nätverk att hålla en fredsvaka vid Köpenhamns stadshus. Nätverket ville till en början vara vid Synagogan i Köpenhamn, som ju blev utsatt för attentat den 14 februari, men fick av säkerhetsskäl inget tillstånd av polisen.

Enligt arrangörerna i Köpenhamn riktar sig manifestationen mot alla typer av hatbrott.